Magdas 100-åriga historia

Företaget startades 1901 under namnet Albin Svenssons Speceri Vin & Diversehandel. Företaget bytte sedermera namn till Magda Svenssons Skeppshandel AB och det efter Albins hustru som tog över verksamheten efter makens bortgång. Magda Svensson dog 1948 och verksamheten gick då till sonens ägo. Torvald Svensson skulle nu driva verksamheten vidare. Magda Svenssons Skeppshandel hade på den tiden fyra anställda och Norrköping hade fyra verksamma företag som sysslade med fournering till fartyg.

Det var nu man även från Magdas sida satsade på en tankbåt för leverans av färskvatten till fartygen i hamnen. Skeppsfourneringen, en konkurrent till Magda hade redan en tankbåt som hette M/T Pelle och nu skulle dom få konkurrens av M/T Trio som lastade 30 ton.

Nu hade åren hunnit fram till 1973 och verksamheten gick vidare i släkten till sonen Willy Svensson. Företaget bytte lokaler i samband med att att man förvärvade en bostads fastighet. Året var 1979 och man hade nu minskat ner till tre anställda och all konkurrens i Norrköping var borta. Åren gick och beslutet kom att Magda Svenssons Skeppshandel skulle säljas. Spekulanten var Nova Line och så blev det, den 1 september 1987 såldes skeppshandeln och de anställda följde med och fortsatte i det nya. Efter 9 år så gick sedermera verksamheten tillbaka till Svensson släktet genom att Lars Svensson (Willys son) tillsammans med Dag Arping (hans svåger), 1996 köpte tillbaka företaget.

Vid den här tidpunkten så hade det dykt upp en konkurrent, East Skeppshandel men efter något års hårt slit så enades man om att slå samman verksamheterna och därmed få en delägare till, Anders Liberg. Konstellationen har visat sig lyckad och som ättling till Magda finns nu endast Lars Svensson kvar.